Le Savon

 Vi läser en text i skolan för tillfället, av Francis Ponge, som heter "Tvålen" (Le Savon). Detta är alltså Ponge's definition av just "tvål". Den är rätt vacker:
 
"Det finns mycket att säga angående tvål. Exakt allt som den berättar själv, när man retar upp den med vatten, på ett visst sätt. Då verkar den direkt bli benägen att säga mycket. Och den säger det också. I en svada, med entusiasm. Fram tills att den försvinner av utmattning av sitt egna ämne. När den har sagt det färdigt, finns den ej längre. Ej längre är den långsam med att säga det, ej längre kan den säga det länge, ej längre löses den upp långsamt, av den bästa kvalité som den är.
Naturligtvis säger den alltid samma sak. Och den säger det på samma vis till var och en. Den uttrycker sig på samma vis med alla. 
   Pierre säger att det finns nästintill oändligt att säga angående tvål, bara det är beviset självt. Och kanske ännu mer att sluddra än att säga. En viss extrem munvighet infinner sig här. Och en viss entusiasm över att förlora sig, att frigöra sig.
   Att det ej heller finns något att tveka på när man alltid säger om samma saker. Och när man alltid säger dem på samma vis. Och när man alltid säger dem på samma vis till var och en - med jubel, förstås. Men det mest fantastiska är att det är ur dessa övningar som man får de renaste av händer. Detta är den stora lärdomen. 
   Och att denna övning är den mest lämpliga för den intellektuella hygienen, det är också förståeligt. 

bra morgon

Kände en så bra morgonfeeling imorse att jag ville fota de tre faktorerna som kan göra min morgon: kaffet gjort av en grön kaffepatron, lite ljusslinga och den avgörande faktorn: Avocadon. Denna skivar jag sedan på en ost- och skinkmacka med lite salt och peppar. Denna morgon var avocadon helt perfekt. 


 
 

Väntar

Hemma, väntar på gäst, har jobbat och har det tråkigt just nu. Vill gå på bar och dricka vin och lyssna på bra musik hellre än att bara vara här och vänta. Jag har silvernagellack , förresten.
 
Ett försök till att säga mina spontana tankar, fast på franska: Je suis à la maison, en attendant le visiteur, j'ai travaillée et je m'ennuie beaucoup maintenant. Je voudrais aller dans un bar pour boire du vin et pour écouter de la musique 
 
 
 

RSS 2.0