Kampen om metoden

Kvällen efter det att jag skrev det senaste inlägget här i bloggen, efter min tålamodskris, så sa det "klick" och jag kom plötsligt på det. Min pluggteknik för kommande år, den skulle ändras. Det blev så självklart vad jag gjorde för fel och hur jag skulle börja göra rätt, och ångestens stenhårda grepp om min varelse sedan två veckor tillbaka försvann chockartat. Jag fick en sådan adrenalinkick av mitt nya, peppade jag att jag inte kunde sova senare på kvällen, men lyckan av att ha hittat en ny arbetsmetod övervann även sömnbristen påföljande dag. För några minuter sedan kollade jag på en kortfilm av ett prepa-företag som heter "undvik de 7 fällorna inför ditt slutprov i PAES" där de pratade om en brittisk studie som påvisar att resultaten av slutprov som PAES inte har att göra med intelligens utan endast utomstående faktorer, såsom motivation och arbetsmetod, och de visade därefter en student som klarade det på första försöket som hade svår dyslexi men en effektiv arbetsmetod. Dagens slogan lyder således:

JAG SKA KLARA DET HÄR JÄVLA ÅRET FÖR MIN METOD ÄGER OCH JAG TÄNKER KÄMPA!!!!!

Fem prövningar för lillen

Nu har jag kommit på varför jag är så utmattad och frustrerad hela tiden: mina dagar här utgör en enda lång tålamodsprövning. Idag planerade jag att ta med dagens all litteratur och min dator till biblioteket efter skolan. Första prövningen: Att bära runt på en ryggsäck som väger 20kg när solen och värmen passar på att komma tillbaka. Innan skolan tänkte jag åka till ett velib-center för att hämta ut mitt cykelkort, i brist på andra tillfällen. Stressad och svettig från promenaden med ryggsäcken dunkandes mot ryggen kommer jag fram till utsatt plats och hittar inte gatan. Alla gator på kartan fanns förutom denna. Det var en vägg istället för en väg framför mig. Va? Just då, slutade GPSen att fungera. Andra prövningen: Att strunta i att göra något på grund av en dålig mobil, trots att man nyss lagt ned en timma på att förflytta sig. 
 
Väl i skolan går vi igenom fysikuppgifter som det var tänkt att man skulle ha skrivit ut hemma på sin skrivare, något som jag inte har. Tredje prövningen: Att sakna alla papper under en två timmars fysikföreläsning, utan att börja gråta. Efter skolan var det dags för ytterligare en promenad med min ryggsäck och 20 mjölkpaket däri till biblioteket. Med alla avtagbara kläder hängandes på armarna i ett desperat försök till att minska på svettattacken köpte jag lunch på ett boulangeri som jag åt medans jag jogg-promenerade till biblioteket. Fjärde prövningen: Att äta på gående fot och få halva pajen på magen på grund av svettig och bökig packning. Femte prövningen: Biblioteket var stängt. 
 
Nu är jag på väg hem och är så jävla irriterad på den här dagen att jag skulle behöva slåss en hel vecka, men det är nu det är dags för dagens värsta prövning: att plugga. Jag vet vad pappa skulle säga: "Ta ut din ilska över studierna!". Men att göra det är som att bråka mot en storasyskon; ju mer man tar i, desto mer motstånd möter man och det är alltid lillen som faller. Och imorgon är det dags för lillen att gå till skolan igen. 
 
 

Soliga dagar

” Det är lördag morgon och det är rätt fint väder. Igår vaknade jag peppad på livet och satt och pluggade aktivt 08:00-13:00, sedan lunchpaus och förflyttning till biblioteket där jag fortsatte jobba mellan 15:00-20:00. När jag sedan kom hem pluggade jag ytterligare en timma. Sedan var jag så trött att jag blev helt deprimerad. Jag undrar om det ska vara så hela detta året, att man kämpar tills man fullkomligen ramlar över mållinjen, ner i sin säng, för att sova och ”vila ut” inför nästa dag när allt upprepar sig igen. ”

 

Ovanstående text skrev jag igår när jag vaknade, fortfarande deppig efter gårdagens depp. Solen sken utanför fönstret men jag orkade bara inte ta mig ut, deppigheten hade liksom spritt sig i mina ådror ända ut till fingertopparna. Så tillslut gjorde jag det ändå, tog mig ut alltså, för att ändå passa på att uträtta ärrenden den enda helgdag när butiker har öppet här. Jag kom ut genom porten, fortfarande lika tungsint, och bestämde mig för att en gång för alla prova hyrcyklarna som finns överallt i Paris, "velib". Jag ville göra det förra året men vågade aldrig på grund av trafiken, så detta året var det dags. Det var helt underbart! Jag har aldrig förflyttat mig i den här staden annat än till fots eller under jord, och att flyga fram på cykel var en underbar känsla. Som att promenera och insupa Paris fast i superfart. Jag cyklade hela vägen till Quartier Latin och tog mig sedan upp till les Halles där jag köpte en ny sänglampa, bandage till min stukade fot och nya träningskläder, dvs jag bockade av allt jag hade skrivit upp på tråkiga-saker-listan. Sedan tog jag mig vidare till Marais där jag smög in på COS och hittade Tröjan med stort T - en tröja som perfekt fyllde ut det tomrum inom mig som kunde fyllas med materiella ting - och köpte den utan att prova. Den var bäst. Hakade av en cykel vid närmsta Velib-station och cyklade i solnedgången från Marais, längsmed Seine nere på kajen, förbi Eiffel, och hela vägen hem. Det var en så fin stund i min och Paris historia att jag tror att den toppar allt. Det enda som saknades var någon att dela det med, typ någon på en andra cykel som kunde plinga ikapp med mig på kvällsstrosande fransmän, men det var fint ändå. Stannade för att fota kajen vid Pont Alexandre III vid Invalides:

 

 

 

 

Det är svårt här att hantera humöret när man är på egen hand och det är antingen svinjobbigt eller jättehärligt och aldrig någonting där imellan. Att plugga är intressant och jag tycker om att läsa det jag läser, men det är jobbigt att koncentrera sig på naturvetenskapliga ämnen 12 timmar per dag och allt som inte har med plugg att göra blir därmed bara härligt. När jag har pluggat en hel dag och går mot en hel vecka av liknande dagar så blir jag deppig och vill bara dö. När jag cyklar runt i Paris en solig lördag, och sedan på kvällen hälsar på en kompis som bor i ett stort kollektiv där jag spenderar kvällen med att skratta och bara ha det kul med britter och ryssar, då mår jag som en prinsessa. Jag antar att det handlar om kontrasten också mellan plugg och ledighet, varför jag njuter så mycket av min lediga tid. När jag träffar vänner som jag kan skratta med så känns det som det härligaste på jorden.

 

Idag är det tyvärr inte solig lördag längre utan solig söndag som ska spenderas framför mitt skrivbord fram till 11:00 och sedan på nationalbiblioteket från öppning till stängning tillsammans med den halvsvenska tjejen i min skola. Det ska dock bli kul att för andra dagen cykla med velib, denna gång till biblioteket (funderar på att börja cykla till skolan varje dag för att det är så bra), och det ska bli kul att träffa Eline trots att det sker i en associal miljö. Försöker uppfinna ett mentalt förstoringsglas för att kunna förstora de småsaker i min vardag som kan tilldelas kategorin "ledig tid", typ som att cykla på 10 minuter till biblioteket, så att de känns lika framträdande i dagsplanerinen som 6 timmars konstant pluggtid.

 


En ljummen vind från Amerika

Hade nyss min första ED, dvs min första lärarledda lektion i ett regelriktigt klassrum med möjlighet att ställa frågor. Var rätt nervös innan eftersom jag inte visste vad "ED" betydde eller innebar, visste bara att jag har "ED" på schemat ca 2 timmar i veckan kommande termin. Jag kommer dit och upptäcker ovanstående, men även att läraren är amerikan och har en bred american accent. Blev så chockad att jag inte kunde koncentrera min på vad vi gick igenom. Där stod han, framför alla fransmän med stolt hållning och inledde timman med ett amerikanskt uttalat: "Ni får ursäkta min breda brytning, räck upp handen om ni inte förstår."

 

Jag stirrade paralyserat. Denna människa stod framför alla elever och babblade på oberört trots sin breda brytning och sina felböjda verb, och vågade sig här och där till och med på något slang som i sammanhanget fick hela klassen att fnissa. Jag stirrade paralyserat och var så imponerad. Den väg som han har gått för att tillslut stå framför vår klass och undervisa i medicin på franska måste vara så enormt lång, och han har antagligen kämpat som en galning i många, långa år för att ta sig dit. Eller så är han Einstein själv, fast Einstein är död sedan länge och han hade dessutom inte den frisyren, så han har antagligen kämpat som en galning. Jag blev så imponerad att jag inte kunde göra annat under timman än att stirra på honom och tänka ut en miljon frågor som jag ville ställa honom efter lektionens slut. Hade han pluggat i Frankrike eller hade han flyttat hit för att arbeta? Trivs han i Frankrike? Vill han också bara dö ibland och skrika fula ord på sitt eget språk och äta onyttig mat från sitt hemland? Jag blev så ställd av situationen och av alla plötsliga känslor och frågor att jag, när lektionen var över, direkt packade ner mina papper i ryggsäcken och reste mig och gick. Inga frågor ställdes, inte ett ord smet över mina läppar, trots att jag hade tillbringat de senaste tjugo minuterna med att tänka ut en bra fras på engelska att säga. Jag blev liksom så imponerad att jag tog till flykt. 


Efter denna omskakande upplevelse har jag insett två saker:
1. Allt är möjligt.
2. Om det är någon som inte förstår så får denne räcka upp handen.

 


I väntan på VideoLive

Godmorgon,
 
Sitter nu hemma, påklädd och sminkad och till och med parfymerad, klockan 08:20 på morgonen och väntar på livesändningen av dagens kurs. Har nämligen kommit på en så smidig sak:
 
Egentligen har jag föreläsning varannan dag på kvällen och varannan dag på morgonen (vilket blir rätt jobbigt i längden för man har antingen jättemycket kurs och bara en massa info som man inte förstår och sedan motsvarande tid på sig att plugga in detta vilket man aldrig hinner, och sedan börjar allt om efter två dagar), men eftersom alla morgonföreläsningar är livesända på skolans hemsida så har jag kommit på att jag kan gå på mina morgonföreläsningar på la Fac och sedan se på live-morgonföreläsningar de dagar när jag egentligen har eftermiddagskurs, och på så sätt få till en bra morgonrutin i mitt liv! Detta innebär att jag i vilket fall måste klä på mig och sminka mig innan kursen för att komma in i kött-mode. Inatt sov jag liksom 8h, ahh självsfrid.
 
Dessutom, och ett stort dessutom, behöver jag inte ta med mig lunchlåda dessa hemmadagar och kan därtill värma min mat i micron och dricka nybryggt filterkaffe och gå och ta mellis om magen kurrar istället för att gå mot ett säkert blodsockerfall. Kan spana ut på den där regnfuktiga, kalla trottoarkanten där jag vanligtvis frukar sitta och äta kall paj genom mitt fönster och småle!
 
Betyg: 5/5!!
 
Vaknade upp till en oklar frisyr men eftersom jag är hemma får den leva ut alla sina viljor!
 
 
Nu börjar kursen, grosses bises!
 
 

Galonbyxor på ett internetfritt nationalbibliotek

Åh jag vill bara gråta, min salladsdressing rann ut i väskan så nu är ALLA mina kompendier brunblöta och min nya fina almanacka också, allt luktar vinäger och senap. Eftersom jag har en så proppfull ryggsäck blev i princip allt träffat av dressingen. Tur att datorn är oskadd i alla fall. HATAR att det inte finns någon bra matsal i anknytning till universitetet utan att jag måste äta mina kalla lunchlådor på olika parkbänkar eller i värsta fall trottoarer, och inte kan ordna mina matlådor ordentligt efter utan att dressingen som blir över därför i lugn och ro får rinna ut och förstöra mitt liv. Stod dessutom i lång kö efter lunch för att fixa bibliotekskort till nationalbiblioteket så när jag kommer in visar det sig att de inte har wifi utan att man måste ha en sladd som jag tror att jag så klyftigt lämnade i Sverige i brist på funktionsområde. Det är som att en gång av hundra lämna paraplyet hemma och just den gången regnar det. Vilket nationalbibliotek har inte trådlöst internet!? Då har jag släpat på min tunga dator helt i onödan IGEN. Klädde på mig varmt för att det är svinkallt ute men efter all panik så är jag helsvettig och mina jeans är av dålig kvalitet och känns som galonbyxor en varm sommardag, andas 0%. Blev så deppig av allt att jag åker hem nu från biblioteket som jag nyss betalade ett årskort för. Det hela blir inte bättre av att jag har så mycket att göra hela tiden. Har egentligen inte ens tid att äta lunch om dagarna och idag har jag förlorat 4 timmar på ingenting, får panik och har konstant ont i huvudet!


J'ai la flemme

Då var det fredag, jag har spenderat hela dagen med undantag för lunchtid på min stol framför mitt miniskrivbord och jobbat med termodynamik och kemiska bindningar. Kollade också på min första kurs "online" dvs hur bekvämt som helst på min stol hemma vid skrivbordet, helt klart ett alternativ om det krisar med sömn och man behöver sova en timma extra på morgonen istället för att fixa sig och gå till skolan. Kursen idag handlade om studieteknik inför kommande år och var rätt onödig men de få gånger den var intressant var den mycket intressant. De pratade bland annat om träning, ett moment i vardagen som jag är mycket rädd för att förlora och som alla tveklöst säger att jag kommer att behöva skippa under året, och sa att om man redan tränar så är det viktigt att man fortsätter med det - annars kommer man inte vinna på slutprovet. Ça y est, det var bara det, då kommer jag att fortsätta träna och helt enkelt ta mig tiden även om den inte finns! Kändes så bra att det till och med blev lättare att plugga efteråt. Kunde inte träna mer än någon gång varannan vecka förra året eftersom jag blev sjuk HELA tiden av barnens skolbaciller och mådde rätt dåligt av det, så bara vetskapen att slippa känna mig lika seg som förra året gör att kommande år känns pepp. Börjar för övrigt inse hur mycket jag kommer att behöva plugga nästa år; mycket. Med mycket menar jag all min vakna tid minus måltider och två-tre joggingturer i veckan. Jag kommer inte kunna festa under hela året, inte kunna lägga mig sent mer än någon gång i månaden och därmed gå upp tidigt varenda dag i veckan för att direkt sätta mig och plugga. Jag har aldrig gjort något liknande förut och har inte träffat någon utlänning ännu i klassen som jag kan jämföra mig med så just nu handlar det bara om att ta allt jobbigt för normalt och anpassa sig till det värsta. På så vis kan jag ändå inte bli negativt överraskad.
 
Idag hade jag planerat att träffa en svensk vän över ett glas vin men när klockan började närma sig bestämd tid hade jag fortfarande inte fått veta hur och när vi skulle ses. För några minuter sedan, en halvtimma efter tiden vi hade bestämt att vi skulle ses på plats, fick jag ett sms där det stod "Sorry för sent svar, var på bio. Kommer du eller är det för sent??". Ja, vad kan jag säga, inbjudningar som följs av tystnad och sedan ett sms in på småtimmarna där man får frågar "när kommer du??", j'en ai marre, jag är trött på sådant. Därför sitter jag nu i den stora äggfåtöljen i vardagsrummet och kollar på serien SATC och dricker örtte med fötterna upplagda på en stol sådär bekvämt och dricksvatten inom en armlängds avstånd om jag blir törstig. Med tanke på att människan kan överleva på bara vatten i tre veckor så kan jag ju helt klart stanna här ett tag. Trots störigt moment lite tidigare under kvällen så är det så skönt att bara göra ingenting speciellt efter en dag av djup koncentration. Imorgon däremot så ska jag ut och äta hamburgare med några andra vänner på "le camion qui fume" eller "den rykande lastbilen" vilket känns som ett säkrare kort. Vad är "den rykande lastbilen" för något? Jo, jag har ju en favoritrestaurang här i Paris som heter Big Fernand där de gör fantastiska hamburgare (som jag kanske har nämnt i den här bloggen hehe..), och har hört att "le camion qui fume" ska göra lika bra hamburgare bara att det inte är en restaurang utan en lastbil som står någonstans vid Opéra och som då ryker. Mycket intressant, det ska prövas!
 
När jag ändå skriver om mat: upptäckte igår att om jag åker direkt från universitetet till ett av Paris största bibliotek där det är bra att plugga, så promenerar jag på vägen förbi ett av mina favoritbagerier från förra året. När jag upptäckte detta svängde jag direkt in och köpte en sockerbrioche, bara för att testa, och självklart var den alldeles nygräddad och farligt fluffig och smalt på tungan. Problemet? Ja, det ligger i att jag antagligen kommer att behöva plugga på det biblioteket varje dag det här året, och då måste jag ju passera det där boulangeriet... 

kom nyss hem

Nu är klockan 22:10. Steg innanför dörren för tio minuter sedan, har suttit på biblioteket. Började 08:30 imorse med föreläsning fram till 12:45, sedan åkte jag direkt till bibblan där jag åt min medhavda lunch vid deras kaffeautomat och sedan - work.
 
Är så trött nu att jag vet inte vad. Dricker te ur en udda kopp som jag hittade i ett skåp. Den är utformad som så att läpparna ofrivilligt försöker forma sig så som koppen. Vem köper en sådan här kopp?
 
 
Godnatt.
 

gamma thêta lambda delta omega

Nu ryker det ur öronen av överbelastning inne i hjärnkontoret! Biofysiken tar kål på mig... Har suttit med två uppgifter nu i 2,5h som vi fick ”detaljerade lösningar” på idag under kursen. ”Detaljerade lösningar” borde innebära ett svar på alla frågor kan man tycka, men i Frankrike innebär det ett häfte med ytterligare hundra olika ekvationer utan pedagogiska övergångar och utan hänvisningar till formelblad, där varje lösning följs av ett ”=”-tecken och ett svar som ALDRIG stämmer med det man själv har räknat ut. Jag förstår inte.

 

Idag ska jag träffa familjens nya au pair och gå och äta burgare på den nyöppnade Big Fernand-reston på rue Montorgeuil. Är sjukt taggad på Big Fernand-burgare efter en helt hamburgé-fri sommar. Och såklart på att träffa henne också. Hon verkar ha tusen frågor att ställa och nu när fysiken är förfärlig och bara leder till frågor känns det så lockande att byta till en miljö där det är tvärt om, där alla frågor ställs till mig och jag ofta kan svaret. 

 

Idag var sista dagen på förberedelsekursen. Känns så skönt att det är över och att jag snart får börja plugga på riktigt, med riktiga professorer och riktigt studiematerial. Hoppas att det kommer att bli lättare att motivera sig, eller åtminståne att pressa sig till att plugga mer, när det inte längre finns svängrum för att inte förstå. Eller, det känns skönt att förberedelsekursen är över men också skrämmande. Nu när jag inte förstår fysiken kan jag lägga det åt sidan och hoppas på bättre tider, eftersom det inte är en del av det riktiga programmet, men snart kommer jag säkert sitta lika illa i klistret med uppgifter som är avgörande och som jag måste ta mig igenom. Ångest. Jag väljer att inte tänka på det tillsvidare.

 

Imorgon ska jag förbi banken och lämna in dokument för att skaffa franskt bankkonto, och sedan ska allt administrativt fix vara fixat. Idag skulle jag hämta ut kommande termins kompendier men när min kurs var slut för dagen och jag kom till l’imprimerie så var ”leveransen slut” och jag var tvungen att återkomma på tisdag. Men skolan börjar ju på måndag? Hur hade ni tänkt att jag ska plugga utan material? Ja, inför den frågan rycker det franska organisationsväsendet på axlarna och tar en siesta. De är så dåliga på organisation att jag tappar min redan tappade haka om och om igen. Varför gör de en beställning på studiematerial åt halva klassen, och sedan en ytterligare beställning till resten av klassen som anländer fem dagar efter den första?

 

Sitter och häckar på Médiatèque Marguerite Yourcenar och har druckit upp mitt kaffe och ätit upp mina baguette-mackor och orkar inte se en fysikformel till. Även om någon skulle skrika "le rapport gyromagnétique" eller "résonance magnétique nucléaire" rakt i örat på mig så skulle jag inte höra. Blockad, liksom. Tror att det är det enda jag har gjort snabbt och effektivt idag på biblioteket var att äta upp min matsäck..


En besvarad bön

En otroligt stor sak har inträffat. Det är faktiskt helt ofattbart. Ja, omöjligt rent utav. Jag ska förklara: För nio dagar sedan, efter min första dag på förberedelsekursen, kom jag hem storgråtandes och skrev ett undergångsinlägg här. Jag ville fly, kände mig ensam och oskyddad, irrandes i det franska mörkret, längtade bort och hem. Språkbarriären mellan mig och fransmännen var skrämmande hög, jag kände ingen och ingen pratade med mig. Jag vill lyfta fram ett stycke ur det inlägget:

 

”Jag dagdrömde idag när jag satt i min ensamhet på lunchen om att träffa någon svensk person - vem som helst, absolut inga preferenser - som också ska gå första årets medicinstudier på P6. Vilken lycka, jag skulle brista ut i glädjetårar på stört, tacka den högre makt eller vem det nu var som hade skänkt mig en sådan vacker gåva, en vän som jag skulle ta mig igenom den franska skärselden tillsammans med.” 

 

Gissa vad som har hänt? I min skola, i min lilla förberedelsekurs-klass, går det en fransysk-svenska. Hon var borta hela förra veckan, dvs när jag var i skolan, och började tydligen gå på kursen i måndags, dvs när jag skolkade. Jag har alltså aldrig sett henne men idag kom en fransyska i klassen fram och frågade ”är det du som är svensken??” och berättade sedan att hon var nära vän med en fransysk-svenska som också går i klassen och som dessutom så lustigt heter Eline. Hon berättade att de var nära vänner och föreslog att vi alla skulle gå på en bra thairestaurang nära skolan imorgon på lunchen och hänga. Hon var så trevlig, erbjöd sovplats hemma hos sig om något skulle krisa och ville skapa en plugggrupp så att vi kan hjälpas åt med uppgifter och liknande när saker och ting börjar bli komplicerade. Om denna fransysk-svenska är lika trevlig som hennes franska kompis så har mina bönder blivit besvarade. Ja, jag kan faktiskt inte komma på något annat att tacka än den övre makten som jag även skrev om i tidigare nämnda inlägg. Någon måste ha upptäckt floderna av tårar strömmandes från lägenheten på rue Anselme Payen och kommit till undsättning. Det är för otroligt annars, liksom omöjligt, att denna halvsvenska skulle dyka upp bara sådär. Eller att en fransyska skulle vara så trevlig för den delen. Jag skickar därför ett stort tack till denna övre makt och lovar att jag, som tack för halvsvensken, ska börja plugga sönder nu och göra allt jag kan för att klara detta år.

 

 

P.S. Sitter nu för första gången på bibliotéque Sainte-Genviève efter en otroligt svettig och segdragen inskrivning. Det är så fint här inne! 

 


Nu har jag studentkortet i min hand

Jag är så utmattad att jag inte kan sluta skela med ögonen. Igår var jag igång hela dagen med hundra olika fix, började dagen med att vänta i 5h vid le CROUS kontor (den franska motsvarigheten till CSN) för att få ett studiestödsintyg som universitetet hade bett om, för att sedan få reda på att det inte berörde mig och att jag hade väntat helt i onödan halva dagen. Därefter åkte jag hem, hann plugga i en halvtimme av de 12 planerade pluggtimmarna vartefter jag åter klev i mina varma ballerina och skyndade iväg för att hälsa på familjen med barnen som jag barnvaktade förra året där jag också skulle plocka upp lite saker som jag hade lämnat kvar över sommaren. Det blev ett intensivt möte med barnen som jag inte träffat på två månader och som båda hade växt massor (inte minst flickan som till och med hade blivit mer mogen på rösten!), den nya svenska au pairen som ville prata massa svenska och fråga massa frågor, och mamman som... är som hon är. Trots allt blev det en riktigt trevlig återträff! Jag och mamman kindpussades för första gången någonsin, Q blev så glad när jag kom att han började knasa runt som aldrig förr, med E kändes det lite mer "konstigt" men hon har ju också alltid varit det syskonet som tar ansvar, och den nya au pairen verkade gullig även om vi inte kunde prata så mycket eftersom ingen annan än oss förstår svenska. Efter att ha proppat min resväska full med prylar och suttit och pratat alla fem om allt mellan himmel och jord i en och en halv timma blev det dags för barnen att bada och jag seglade iväg mitt i kvällsbestyren, befriad från alla au pair-åtaganden. När jag kom hem hann jag precis kasta in väskan i i mitt rum innan jag och min rumskamrat skyndade iväg till carrefour för att kvällsstorhandla. Väl hemma igen vid 22:30 var vi båda så trötta att vi öppnade en flaska vin och hade "fest" med microvärmda korvar och haricots verts på konservburk och gårdagens vitlökssås. Det var min rumskamrat som hade komponerat menyn. Även det umgänget blev himla trevligt och vi skrattade en del, kanske lite tack vare vinet men jag tror också att vi börjar komma närmre varandra. Tur det, vi bor ju ändå tillsammans.
 
Efter denna långa dag var det slutligen dags att sova, men då var jag för trött för det. Trötthet + trötthet = pigghet tydligen. Nästan som om 1+1=3. Bidragande faktor till den dåliga sömnen vad kanske stress inför leveransen av mina skolbetyg som var planerad till tidigt morgonen därpå. Några enstaka timmars sömn senare ringde alltså alarmet och väntan började. När brevet tillslut kom hade jag hunnit äta frukost, duscha och klä på mig, packa upp alla mina saker som jag hade hämtat från familjen och montera lite vykort och posters på mina väggar. Nu ser mitt fina rum ut så här:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Efter denna mysiga installation av mig själv på mina väggar så var det dags för hetsmomentet: inskrivningen. Alla dokument på plats, originalbetygen anlända, c'est reparti! Jag begav mig dit och fick till min stora förvåning höra att alla dokument var godtagbara, men de saknade mitt europeiska sjukförsäkringskort som jag hade glömt hemma. Åter hem, passade på att byta till nyanlänt franskt SIM-kort under lunchpausen (dvs nu har jag franskt nummer med 3G på min iPhone, det hade jag inte förra året, känns stort), och sedan, med ALLA dokument samlade denna gång, åkte jag en tredje omgång till universitetet och fullbordade inskrivningen! Titta resultatet:
 
 
 
Med mitt nya studentkort brinnande i handen och ett leende som sträckte sig från öra till öra spatserade jag sedan mot franska nationalbiblioteket för att plugga första gången på tre dagar, hoppfull om framtiden. Köpte en croissant au jambon på ditvägen och fullkomligen sörplade i mig den feta skapelsen, njöt riktigt ordentligt. Väl framme var biblioteket stängt. Merde.. All motivation till att plugga rann av mig och jag släpade mig hem igen, genomblöt av svett, och satte mig vid datorn för att fixa mitt bankkort som en sista kraftansträngning för dagen. Åh krångel, allt är så krångligt och leder dessutom bara till mer krångel. Blev så trött i huvudet av att läsa om komplicerade tillvägagångssätt för att skaffa bankkonto att jag bestämde mig för att skriva lite här istället, med någon förhoppning om att det skulle lösa mina problem. Här sitter jag nu, skelar med ögonen åt alla håll och kan inte fokusera på någonting.
 
Imorgon ska jag gå till universitetet igen, till denna förfärliga förberedelsekurs, efter att ha skolkat två dagar för att fixa med inskrivningsdokumenten. Då kändes det värt men nu börjar paniken komma krypande - jag har ju inte ens läst igenom vad vi ska gå igenom! Orkeslösheten är total.

Söndag

Idag är det söndag, igår tog jag en heldag ledigt ifrån allt plugg och åkte in till stan för att uträtta hundra ärenden. Jag gick bland annat förbi optikern och beställde nya glas till mina glasögon eftersom de jag har är för svaga (de gör det gratis! Pjuh!), jag gick förbi kaffeaffären som ligger ungefär där jag bodde förra året och köpte kaffepressen och termos-muggen och det nymalda kaffet som jag drömde om hela förra året men aldrig köpte eftersom jag "ändå skulle åka hem snart" (gjorde riktigt kaffe imorse för första gången sedan ankomst, det var det godaste jag druckit på länge), jag gick till apple-store och provade svindyra hörlurar och köpte ett nytt skärmskypp till iPhone, jag åkte till BHV och köpte grejer till mitt rum. Spanade på deras rangliga sänglampor i fula designs som kostade 150 euro, det är helt sjukt! Jag ska försöka hitta en billigare lampa nästa helg, kanske rent utav åka till IKEA och köpa matta och blommor på kuppen. Det skulle vara något roligt att se fram emot under djävulsveckan som väntar.
Idag ska jag äta brunch hos min rumskompis mamma och plastpappa. Hoppas att det blir trevligt. Det är så snällt att de bjuder in mig och låter mig ta del av deras familjeliv eftersom jag inte har något eget här, men det är ändå otroligt ansträngande att börja dagen med familjeträff på franska. Tur i alla fall att C har en snäll mamma som även bryr sig lite om mig, det är ju skönt att ha någon när man annars är helt själv. 
 
Jag skrev nyss ett långt mail till min farmor om hur jag har det här i Paris, kom på att jag lika gärna kan lägga upp det här i bloggen så slipper jag skriva om:
 
*
 
Hej farmor,

Jag svarar på ditt sms här istället för att det inte ska bli så dyrt. 
Nu har jag avklarat första veckan i Paris. Jag går en två veckor lång förberedelsekurs inför terminsstart och allt går otroligt fort och är mycket svårt. Jag vet inte riktigt vad jag förväntade mig av att börja plugga i Paris. Jag visste att det skulle bli tufft men inte så här tufft. Jag längtar hem något ofantligt, saknar min familj, mina föräldrar, mina syskon och mina vänner. Jag är omgiven av franska dag som natt vilket är både bra och dåligt, eftersom det brukar leda till att man lär sig fort men också till att det är otroligt jobbigt i början. Jag är helt utmattad vid lunchtid och eftermiddagarna blir till en enda lång kamp mot orkeslösheten och deppigheten. Allt jobbigt händer på samma gång och jag hinner inte med. 

Området där jag bor är mig fortfarande helt oupptäckt eftersom jag inte har tid att gå utanför dörren. Jag försöker snabbt lära mig var banken och mataffären och metron ligger och var jag kan köpa vatten med minst gångavstånd hem. Det är tufft att inte bo där man är trygg när allt annat också är otryggt. Min rumskamrat är en gullig tjej som har hjälp mig mycket och stöttat, och jag är tacksam för att hon är hon och inte någon otrevlig typ. Samtidigt är hon två år yngre än mig och bor för första gången själv utan mamma, och det märks. Det är många smådetaljer som tillsammans blir synliga, som att inte diska efter sig i köket, inte kunna laga ordentlig mat, inte veta vad eller hur man ska handla i mataffären och inte kunna städa ett badrum. Hon pratar snabbt och vill umgås mycket, och jag försöker allt vad jag orkar att umgås på franska trots att det redan är nog så ansträngande med den nya miljön och den nya skolan. Jag är inte riktigt säker på att hon förstår hur svårt det är eftersom hon är så ung och aldrig har rest själv. Jag ska samtidigt inte klaga - hon är trots allt en fin rumskamrat.

Kursen jag går nu är arrangerad av elever som precis har klarat detta första tävlingsår av medicinstudier, och som därmed är rätt pålästa. De är dock fortfarande vanliga ungdomar i 20-årsåldern som pratar mycket snabbt med parisisk accent och som inte har någon pedagogisk utbildning, och jag förstår nästan ingenting av vad de säger. Jag gör så gott jag kan i skolan men miljön är tuff och alla elever tar första bästa tillfälle i akt för att berätta om hur bra betyg de fick på le Baccalauréat och hur mycket de tänker kämpa under det här året. Det är ju en tävling och den hetsiga stämningen börjar tydligen redan innan skolstart. För två dagar sedan, under en föreläsning i biokemi som jag inte förstod ett skvatt av, satt jag bredvid en 18-årig kille som lutade sig fram och viskade "Förstår du vad de går igenom på tavlan? Inte? För det gör jag, jag tycker att det här är hur lätt som helst!". Jag är inte van vid en sådan här stämning i skolbänken. Den är rå, och jag som redan har svårt att skaffa vänner med språket får verkligen se upp för vem jag pratar med och förlitar mig till. I stunder som denna är det både bra och dåligt att vara utländsk. Man blir dels tagen för en idiot och för någon som går att köra med, men det är också avväpnande eftersom jag inte anses som en fullgod konkurrent och därför som någon som man kan umgås med utan att riskera att bli lurad.

I fredags skulle jag skriva in mig på skolan och det kom då fram att jag saknar fyra grundläggande dokument och att jag inte kunde bli inskriven förrän dessa har kommit fram. Denna information i princip skreks till mig av den ansvariga kvinnan på sekretariatet. Några av dessa frånvarande dokument återfinns bland annat i bankfacket hemma i Sverige och när jag fick höra om allt som saknades trodde jag att min sista stund var kommen. Det som inte fick hända höll på att hända, jag saknade en massa dokument och jag riskerade att bli petad redan innan terminsstart. Efter detta åkte jag till McDonalds vid l'Opéra för att få internet på telefonen och skypade hem till pappa och storgrät i 45 minuter. Tur att jag knappt känner en människa i denna stad, då kan man sätta sig sådär på offentliga platser och gråta obehindrat. Jag har pratat med mamma och pappa nu och det verkar som att problemet går att lösa, men jag vågar ändå inte slappna av förrän allt är färdigt.

Jag skulle gärna vilja skriva ett brev till dig om hur bra jag har det och om hur härligt det är att gå till skolan med alla fransyskor och fransmän, men just nu är det inte härligt alls. Jag kämpar med att hålla huvudet över vattenytan. Jag möter uppförsbacke i vad jag än tar mig för för tillfället och arbetar varje dag för att styra tankarna framåt. Just nu är närmsta målet att bli inskriven på skolan, få mitt studentkort och få ordning på mitt studiematerial så att jag kan hitta en dagsrytm och börja plugga. Jag vill ju lära mig och jag vill klara det här! Jag hoppas att det här brevet inte är för tråkigt att läsa, det är i alla fall så min situation ser ut idag. 

Jag hoppas att du mår bra farmor,
Varma kramar från Ellen

RSS 2.0